1

​Qulupnayni tanlash, saqlash va tozalash haqida bilmaganlarimiz

SUG'DIYONA 06.05.2017, 12:24
Teglar: Taom
​Qulupnayni tanlash, saqlash va tozalash haqida bilmaganlarimiz

1. Qulupnayni 3 kungina saqlab bo`ladi. Bu vaqt ichida qulupnay tarkibidagi S vitamini, polifenollar va antioksidantlar yo`qolib ulgurmaydi. Qulupnayni 4-5 kun muzlatkichda saqlab esangiz bo`ladi, ammo foydali moddalari yo`qolib ulgurgan mevadan naf yo`q.

2. Qulupnayni muzlatkichga qo`yishdan avval orasidagi barcha chiriganlarini olib tashlang. So`ng uni og`zi yopiladigan idishga solib qo`ying, shunda namligi yo`qolmaydi. Qulupnayni xona haroratida yoki to`g`ridan-to`јri quyosh nurlari tushuvchi joyda saqlamang, aks holda u sanoqli soatlarda iste`molga yaroqsiz bo`lib qoladi.

3. Qulupnayni eyishni avval uni yaxshilab yuving, so`ng qurishini kuting. Yassi idishga ustma-ust emas, bir qator qilib terib chiqing-da, ustiga limon sharabtidan tomizing, shunda rangi o`zgarmaydi.

4. Mazali va sog`lom meva rangi yorqin qizil, bandi esa yam-yashil bo`ladi. Shuningdek, yangi qulupnay quyoshda yaltiraydi, sariq yoki yashil dog`lari borlarini esa xarid qilmaganingiz ma`qul. Mevadagi jigarrang dog` esa qulupnay chirayotganidan darak. Qulupnayni hidlab ko`rishga tortinmang, undan hushbo`y hid ufurib turishi kerak. To`q qizil qulupnay yoki pishib o`tib ketgan bo`ladi yoki nitratda pishgan bo`ladi. Bunday qulupnayni aslo eya ko`rmang. Shuningdek, bandi so`lib qolgan bo`lsa, qulupnay allaqachon uzilgan bo`ladi. Qulupnay ustidagi urug`lari chuqur kirgan bo`lsa, meva mazali va etilgan hisoblanadi, aksincha ichkariga botmay yuzada tursa, demak, qulupnay pishishini kutib o`tirmay, uzib olishgan.

5. Murabbo yoki pishiriqlar uchun qulupnayni oson tozalash yo`li, bu trubochkadan foydalanishdir. Qulupnay uchidan pastiga qarab, trubochkani kirgazib tagini itarib yuboring. Yodda tuting: ingichka trubochka to`g`ri kelmaydi, enliroq trubochka bo`lsin.

Sharhlar

​«Osiyo» salati — baqlajon va no`xatdan!

30.06.2017, 15:55

Zarur masalliqlar: 200 gr. qaynatilgan no`xat, 2 donadan baqlajon, pomidor va bulg`or qalampiri, 3 bo`lak sarimsoqpiyoz, 2 osh qoshiq soya sousi, o`simlik yog`i, limon sharbati,...
​«Yoz» pirogi — olma va tvorogning ajoyib uyg`unligi

24.06.2017, 11:23

Zarur masalliqlar: xamiriga: 270 gr. un, 180 gr. sariyog`, 80 gr. shakar, 1 dona tuxum, yarim choy qoshiq xamiryumshatgich, tuz; ichiga solishga: 750 gr. tvorog,...
​O`rikli chizkeyk — yoz yozdek o`tsin!

23.06.2017, 11:11

Zarur masalliqlar: 300 gr. tvorog, 200 gr. o`rik mevasi, 200 ml. smetana, 180 gr. shakar, 100 grammdan uvadalanuvchi pechene va sariyog`, 2 dona tuxum, pichoq...
​Jahongir Otajonov moskvaliklarga xorazmcha “shivit oshi” tayyorlab berdi(Foto)

22.06.2017, 13:44

O`zbek estradasida “jonli ijro qiroli” nomini olgan xonanda Jahongir Otajonov nafaqat yaxshi san`atkor, balki mohir oshpaz ekanligini ko`pchilik bilmasa kerak. Xonanda ijtimoiy tarmoqlardagi sahifalariga o`z...
Ob-havo: Toshkent
Valyuta kursi
1