Foydali xususiyatlari:
- jigar, o`t qopchasi yallig`lanishida;
- me`da-ichak, buyrak-qovuq kasalliklarida foydali;
- isitma qoldiruvchi;
- o`t va siydik haydovchi shifobaxsh xususiyatlari mavjud.
Nojo`ya ta`siri: na`matak tarkibidagi askorbin kislotasi tish emalini emirish xususiyatiga ega. Shu bois o`simlik damlamasidan iste`mol qilgach, og`izni iliq suv bilan chayish kerak.
Kimlarga mumkin emas: qizil allergik toshmalarga moyilligi bor kishilarga tavsiya etilmaydi. Shuningdek, oshqozon yarasi, gastrit, yurak xastaliklarida shifokor ko`rsatmasi bilan qabul qilish kerak.
Resept: na`matak mevasining 2 osh qoshig`ini 500 ml. qaynagan suvda damlab, 1 soatcha tindiriladi. Damlamadan kuniga 2-3 mahal ovqatlanishdan oldin 100 ml.dan ichiladi. Bu resept kamqonlik, quvvatsizlik, buyrak va jigar xastaliklarida foydali.
Manba: «SUG‘DIYONA» gazetasi.