Plyuslari:
Tana harorati ko`tarilganda mandarin sharbati chanqoqni bosishda yordam beradi;
Mikrob va viruslarga qarshi ta`sir kuchiga ega. Demak, o`tkir respirator kasalliklar va grippning oldini olishda ham foydali.
Ichaklar faoliyati buzilganda ham mandarin va uning sharbati foydali.
Quvvat bag`ishlaydi va moda almashinuvini yaxshilaydi.
Quritilgan po`stlog`i tinchlantiruvchi ta`sir kuchiga ega.
Vitaminlarga boy: K — tomirlar elastikligi uchun javobgar; D — suyaklarni raxitdan himoyalaydi; V1 vitamini — asab tizimi uchun zarur; A provitamini — ko`zlar, teri va shilliq qavatlar uchun kerakli;
Astma va bronxitda shifokorlar ertalablari sarxil mandarin sharbatidan bir stakan ichishni tavsiya etishadi. Bu bronxlar va o`pkalarni shilimshiq moddadan tozalaydi.
Mandarin tarkibida ko`p miqdorda aminokislotalar mavjud. Ular esa shishlarni bartaraf etishda foydali.
Minuslari:
Oshqozon, buyrak va ichaklar shilliq qavatini ta`sirlantiruvchi meva kislotalari ko`p. Shuning uchun xolesistit, gepatit, enterit, yuqori kislotali gastrit, o`n ikki barmoqli ichak va oshqozon yara kasalliklarida mandarin eyish tavsiya etilmaydi.