Aholi o`rtasida xonadon sharoitida tayyorlangan, sifati kafolatlanmagan konserva mahsulotlarini iste`mol qilish oqibatida ovqatdan zaharlanish – botulizm kasalligi uchraydi.
Buning sababi oddiy – uy sharoitida konserva mahsulotlari tayyorlashda hamma ham zarur texnologik jarayonlar, sanitariya me`yorlari va shaxsiy gigiena qoidalariga to`la rioya qilmaydi. Shuningdek, ularni belgilangan haroratda saqlashga ham ko`pincha e`tibor berilmaydi. Natijada konservadagi botulizm sporalari tez rivojlanadi va zaharli toksinlar chiqaradi.
Botulizm kasalligiga chalinmaslik va uning oldini olish uchun uy sharoitida tayyorlangan konserva mahsulotlarini iste`mol qilmaslik, ko`cha-ko`y va noqonuniy savdo tarmoqlaridan konserva mahsulotlarini sotib olmaslik muhim hisoblanadi.
Har qanday kasalliklar kabi, botulizmning oldini olish ham insonning o`z qo`lida. Botulizm kasalligiga chalinmaslik va uning oldini olish uchun qoidalarga rioya qilishingizni so`rab qolamiz.