Kam harakatlik, genetik omillar, endokrin kasalliklar, noto`g`ri ovqatlanish yoki psixologik buzilishlar hamda stresslarga beriluvchanlik sababli so`nggi yillarda dunyo miqyosida ortiqcha vazn va semizlik jiddiy muammoga aylandi.
Jahon sog`liqni saqlash tashkilotining statistik ma`lumotlariga ko`ra, yurak qon-tomir kasalliklari er yuzida o`limning asosiy sababchisi bo`lib, aynan semizlik uning rivojlanishiga olib keladi.
Xo`sh, bu muammoning oldini olish uchun nima qilish lozim?
Sog`liqni saqlash vazirining Matbuot kotibi Salomatlik va strategik rivojlanish instituti bo`lim boshlig`i, tibbiyot fanlari nomzodi Feruza Tohirovaning sog`lom ovqatlanishning muhim qoidalari haqida ma`lumotlarini taqdim etdi.
1-qoida. Kunda 3 mahal asosiy ovqatlanish shart:
Nonushta; Tushlik; Kechki ovqat.
Asosiy taomni imkon boricha, qorin ochmasdan bir vaqtda iste`mol qilish kerak. Shuningdek, asosiy ovqatdan avval 1 stakan suv ichish lozim.
2-qoida.
Suv ichgandan so`ng va asosiy ovqatdan avval xom sabzavotlar (pomidor, bodring, karam, rediska, bulg`or qalampiri, qizil sabzi, turp, salat bargi va boshqa ko`katlar)ni alohida yoki salat ko`rinishida iste`mol qiling. Salatga uyda tayyorlangan mayonez, qatiq/sho`r bo`lmagan suzma yoki zaytun, kungaboqar moyi va limon sharbati qo`shish mumkin.
3-qoida.
Asosiy ovqatdan so`ng 2 soat oralig`ida 30 daqiqagacha jismoniy yuklama (1 soniyada 2 qadam tashlab piyoda yurish yoki velosiped haydash yoki shunga o`xshash jismoniy faollik) bo`lishi shart.
4-qoida.
Ho`l mevalarni kunning birinchi yarmida asosiy ovqatdan 2 soat keyin iste`mol qilish maqsadga muvofiq.
5-qoida.
Agarda uyquga ketishdan avval qorin ochsa, suvda qaynatilgan 2 ta tuxum oqi yoki 50-100 gramm atrofida oq go`sht (tovuq, kurka to`sh go`shtlari) yoki yarim stakan yog`siz qatiq/kefir iste`mol qilish mumkin.