Banan
Yaxshi pishgan ikkita bananni qirg`ichdan o`tkazing. Kastryulkaga solib, 1 stakan qaynoq suv quying. 1 choy qoshiq shakar solib, yaxshilab aralashtiring va isiting. Aralashmadan kuniga 2 marta — ertalab va kechqurun iste`mol qilinadi.
Zanjabil (imbir)
2 osh qoshiq ko`k choy ustidan 2 stakan qaynoq suv quyib, 30 daqiqa damlab quying. Dokadan o`tkazib, kastryulkaga quying. Zanjabil ildizini (3-
Kartoshka
Kartoshkani po`sti bilan qaynatib pishirib olib, yog`och hovonchada tuying. 1 osh qoshiq o`simlik yog`i va 3 tomchi yod qo`shib, yaxshilab aralashtiring. Aralashmani mato ustiga yoyib, ko`kragingizdan to tomoqqacha qo`ying-da, ustingizdan jun ko`rpa yopib yoting. Kartoshka sovigach, olib tashlaysiz. Muolajani uyqudan oldin amalga oshirgan ma`qul.
Carimsoqpiyoz va piyoz sharbati
Piyozni mayda to`g`rab, ustidan shakar sepib qo`ying. Bir necha daqiqaga iliq joyga qo`ying. Hosil bo`lgan sharbat kuniga 3-5 marta 1 osh qoshiqdan ovqatlangandan so`ng iste`mol qilinadi. Shuningdek, piyozni mayda tishli qirg`ichdan o`tkazish, teng miqdordagi asal yoki shakar bilan aralashtirish, ajralib chiqqan suyuqlikni qaynatib, dokadan o`tkazib olish ham mumkin.
Sut va mineral suv
Yarim stakan qaynoq sut ustiga yarim stakan ishqorli mineral suv quyib, iliq holda kuniga 3 marta ichiladi.
Manba: «SUG‘DIYONA» gazetasi.