Qanday parhez turini tanlashingizdan qat`iy nazar, ovqatlanishning umumiy prinsiplariga amal qilishingiz shart. Faqat shu holdagina tutgan parhezingiz kutilganidek samara bradi.
1. Har galgi ovqat hajmi 200-250 grammdan oshmasin. Taomni kichik porsiyalarda tanovvul qilish oshqozonning kichrayishiga yordam beradi.
2. Ovqatlanayotganda imkoni boricha xush kayfiyatda bo`lishga harakat qiling. Ijobiy hissiyotlar bilan iste`mol qilingan taom butun tanangizga quvvat bag`ishlaydi.
3. Suvni ovqatlanishdan yo 30 daqiqa oldin yoki 30 daqiqa keyin iching.
4. Har kuni kamida 2 litr suyuqlik ichib tursangiz, organizmdagi moddalar almashinuvi yaxshilanadi.
5. Suyuqlikni birvarakayiga emas, butun kun davomida oz-ozdan ichib turgan ma`qul.
6. Dasturxonni chiroyli qilib bezating. Zavq bilan ovqatlanish hazm qilish jarayonini yaxshilaydi.
7. Taom tanovvul qilayotgana yaxshi narsalar haqida o`ylang. Shundagina tushlik yoki kechki ovqatdan to`la lazzatlana olasiz.
8. Soatga qarang! O`rtacha 20 daqiqa vaqt oralig`ida to`yish refleksi kuchga kiradi. Shu muddat ichida kam yoki juda ko`p ovqat tanovvul qilish o`zingizga bog`liq.
9. Taom tanovvul qiayotib ham ora-orada suyuqlik ichib turish ovqat hazm qilish jarayoniga hech qanday ziyoni yo`q.
10. Tez-tez, har 2,5-3 soatda nimadir eb turishga odatlaning. Ham och qolmaysiz, ham iste`mol qilayotgan taomingiz porsiyasi nazoratingiz ostida bo`ladi.
11. Dasturxon atrofida yig`ilganda, faqatgina bir likopcha taom bilan kifoyalaning. Qo`shimcha so`rash odatini kanda qilganingiz ma`qul.
12. Hech qachon «hozir seni ham eb qo`yaman», darajasida och qolib yurmang! Juda och qolib, ovqatlanish juda chiroyli qomatni ham buzadi.
13. Agar shunchalik och bo`lsangiz, ovqatlanishdan oldin, ishtahangizni bir stakan suv bilan biroz susaytiring.
14. Yomon kayfiyatda ovqatlanmang, o`zingiz sezmagan holda juda ko`p eb yuboishingiz mumkin. Ko`plarning aynan dipressiya paytida semirib ketishining sababi ham shunda.
15. Menyuni oldindan rejalashtiring. To`g`ri rejalashtirilgan menyurasion kalloriyasini nazorat qilishda ko`maklashadi.
16. Och qolgan paytingiz egulik sotib olmang. Bilmay, keraksiz shirinliklar va yog`li masalliqlar xarid qilib qo`yishingiz mumkin.
17. Salomatingiz uchun zarur masalliqlar ro`yxatini tuzib chiqing. Xarid qilish jaroyoni osonroq va tezroq kechadi.
18. O`z rasioningizdagi masalliqlar kalloriyasi va to`yimliligi jadvalini o`rganib chiqishga erinmang.
19. Fastfuddan uzoqroq yuring. Bu zararli, yog`li va notabiiy ovqat. Va yo`l-yo`lakay ovqatlanishdan ham tiyiling. Tez ovqatlanish hazm bo`lish jarayonini qiyinlashtiradi.
20. Ovqatni sekin-sekin va ko`p marotaba chaynab eng. Shundagina to`yish hissini tezroq tuyasiz va ortiqcha ovqat eb qo`ymaysiz.
21. Soat kechki 19.00 dan keyin 200 grammdan ortiq suyuqlik ichmang. Bu organizmdagi shishlarning oldini oladi.
22. Suvni birvarakayiga qultillatib emas, sekin-sekin ho`plab iching. O`zingizni shunga o`rgating.
23. Uxlashdan 3 soat oldin umuman taom tanovvul qilmang. Aks holda ovqat tarkibidagi moddalar hazm bo`lmaydi. Buning organizmgan ziyoni bor.
24. Televizor qarshisida ovqatlanish odatidan voz keching. Qiziqroq film yoki teledasturga chalg`ib, keragidan ziyod ovqatlanib yuborish mumkinligi ilmiy isbotlangan.
25. Har doim ovqatlanish paytida quyidagi jumlani ichingizda qayd etib qo`ying, «meni buni tanovvul qilayapman. Bu juda mazali!»
26. Dasturxon oldida bukchaymasdan, qaddingizni tik tutib o`tiring. Shunday qilsangiz, kamroq eysiz.
27. Och qoringa spirtli ichimlik ichmang. Bu ishtahani kuchaytiradi. O`zingiz bilmay turib, ko`p narsa eb yuborishingiz mumkin.
28. Kolloriyasi baland ovqatlarni faqat soat 16:00 ga qadar eng. Shundagina ular yaxshi hazm bo`ladi.
29. Soat kechki to`rtdan keyin shirinlik va yog`li mahsulotlar iste`molini nazoratga oling. Chunki aynan shu paytdan boshlab organizm quvvat zahirasi rejimiga o`tadi.
30. Kechqurun ovqatlanmang. Bu paytda organizmingiz iste`mol qilingan ovqatni hazm qilish uchun ishlashi emas, dam olib, ertangi kun uchun kuch yig`ishi kerak.
Gulnoza
23.08.2021, 16:08
Qishning qirovli kunlaridan eson-omon chiqib olgan Komiljon ota kenja farzandi Murodni (ism-shariflar o`zgartirilgan) uylash maqsadida to`y tayyorgarliklarini boshlab yubordi. Uzoq izlanishlardan so`ng qiz ham topildi. Biroq unashtiruv...01.06.2021, 18:32
So`nggi vaqtlarda ijtimoiy tarmoqlarda xotin-qizlarning tahqirlanishi, ayovsiz kaltaklanish holatlari aks etgan xabar va voqealar haqidagi chiqishlar keskin ortib ketdi. Ammo bu kabi vaziyatlar kechagina sodir...13.05.2021, 22:34
Farg`ona viloyati Marg`ilon shahrida 32 yashar ayol uyining tomorqasida ko`knori o`simligi etishtirayotgani aniqlandi, deya xabar bermoqda IIV matbuot xizmati.Qayd etilishicha, 2021 yilning 5 may kuni...03.12.2020, 19:22
Insoniyatning etnik xilma-xilligini o`rganish uchun "Go`zallikning kelib chiqishi" nomli loyiha tashkil etildi. Millatlar go`zalliklari o`rtasidagi tafovutni namoyon etish uchun turli mamlakat vakillari suratga tushirilmoqda.Loyihada 18 yoshdan...