Sog`lom ovqatlanish va sport” konsultativ-diagnostika markazi rahbari, Federal ovqatlanish va biotexnologiya ilmiy-tadqiqot markazining yuqori malakali parhezshunos Ekaterina Burlyaeva immunitetni mustahkamlovchi vitamin va minerallarni o`z ichiga olgan oziq-ovqat mahsulotlarini iste`mol qilish koronavirus infeksiyasiga qarshi turishga yordam beradi. Vrach A, S, D, E, V2, V6 va V12 vitaminlari hamda foliy kislotasi, rux, selen va temirning ahamiyatini ta`kidladi. Mutaxassis ta`kidlashicha, D vitamini etishmovchiligi nafas yo`llari infeksiyasini rivojlanish kasalliklari xavfiga olib kelishi mumkin. Bundan tashqari, u nafas olish epiteliyasida o`ziga xos antimikrob oqsillarni ishlab chiqarishni qo`llab-quvvatlaydi – bu virusni yuqtirish va infeksiya belgilarining rivojlanishini kamaytiradi. Treska balig`ining jigari, tuxum sarig`iga, baliq va sariyog` D vitaminiga boy. Kuniga 10-15 gramm treska jigarini iste`mol qilish A va D vitaminlariga bo`lgan kunlik me`yorini qoplashi mumkin. Burlyaevaning so`zlariga ko`ra, tarkibida E vitamini bo`lgan yong`oq va kungaboqar yog`i inson organizmini infeksiyalardan samarali himoya qilishi tan olingan, bu mahsulotning ikki osh qoshig`i odamning bu vitaminga bo`lgan kunlik ehtiyojini to`liq qondiradi. Shifokor shuningdek, S vitamini ahamiyatini esladi: rasionga na`matak, oblepixa, qora smorodina, karam, sitrus mevalar, bolg`ar qalampirini qo`shishni maslahat berdi. Bundan tashqari, mol va tovuq jigari, shuningdek pishloq va yong`oqni iste`mol qilish foydali – ular tarkibida selen bilan birga immunitetga javob beradigan rux mavjud. Selen shuningdek, jigar va tvorog tarkibida mavjud. Ammo tanani vitaminlar va minerallar bilan to`yinganligini faqat ovqatlanish orqali “tuzatish” qiyin, shuning uchun parhezshunos vitamin komplekslaridan foydalanish haqida o`ylashni tavsiya qildi. Bundan tashqari, u oqsillar, yog`lar va uglevodlarning muvozanatini kuzatishni maslahat berdi. | |
28.10.2020 22:39
Koronavirusdan himoya qiladigan mahsulotlar ma`lum qilindi
