AQShning Kolumbiya universiteti tadqiqotchilari qarish jarayonini sekinlashtirishga oziq-ovqat mahsulotlari orqali qabul qilinadigan kaloriyani cheklash yo`li bilan erishish mumkinligini isbotlashdi. Bu haqda Sog`liqni saqlash vazirligi Matbuot xizmati xabar bermoqda.
Dastlab tadqiqot jonivorlarda sinovdan o`tkazildi va natija kutilganidek muvaffaqiyatli bo`ldi.
Navbatdagi bosqichda klinik tajribaga 220 nafar sog`lom erkak va ayol jalb etildi. Birinchi guruhga mo`ljallangan ovqatlanish rasioniga hech qanday o`zgartirish kiritilmadi. Ikkinchi guruh taomnomasidan joy olgan xuddi shu mahsulotlar esa 25 foiz kamroq kaloriya bilan taqdim etildi.
Sinov ikki yil davom etdi. Kuzatuv boshida, o`rtasida va oxirida ishtirokchilardan qon namunalari olindi. Shu tariqa olimlar yoshga qarab o`zgaradigan va qarish jarayoniga ta`sir ko`rsatuvchi leykositlarning DNK tahlilini o`rganishdi.
Yakunda ikkinchi guruhga jalb qilingan kishilarda qarish darajasi birinchi guruhga nisbatan 2-3 foizga pasaygani ma`lum bo`ldi. O`z navbatida, bu sekinlashuv o`lim xavfining 10-15 foizga kamaytirishi aniqlandi.