AsosiySalomatlik

Turp — salomatlik qo`riqchisi

Mikroblardan muhofaza qiladi, organizmdan zaharli moddalarni haydovchi engil singuvchi birlashmalarga boy. Turp sabzavotlar orasida kaliyga eng boyi. Ateroskleroz, podagra, buyrak kasalliklarida, shuningdek, ishtahani ochish uchun turpni qirg`ichdan chiqarib, biroz asal qo`shib eyish foydali.

Bolalardagi yo`talni davolash uchun turpni mayda to`g`rab, temir idishga soling. Ustiga biroz shakar sepib, past olovga 2 soatga qo`ying. Hosil bo`lgan suyuqlikni suzib olib, kuniga 3 mahal ovqatlanishdan avval 2 choy qoshiqdan ichiring.

Bronxit va boshqa shamollash kasalliklarida turpni qirg`ichdan chiqarib, xantal (gorchisa) kabi orqa va ko`krak qafasiga qo`yish lozim.

Ich qotishi va ichakdagi xiltlardan xalos bo`lish uchun bir dona turpni qirg`ichdan chiqarib, sharbatini siqib oling va uni ilitib iching. Shuningdek, u peshob haydash ta`siriga ham ega.

Mumkin emas: enterokolit, oshqozon yarasi va gastritda turpli muolajadan avval shifokoringiz bilan maslahatlashing.

Boshqa yangiliklar