Saxarlik vaqtida suvning ko`p iste`mol qilinishi juda muhim, biroq iftordan saxarlikkacha bo`lgan vaqtda uni ichish muhimroq. Suvni iftordan bir necha daqiqa o`tganidan keyin, bir stakandan har soatda ichib turish kerak.
1. Xar kuni shakar, bo`yoq moddasi solingan ichimliklarni ichish.
Bu ichimliklarni xaftasiga ikki martadan ortiq ichmaslikka harakat qilish kerak.
2. Suvni katta hajmda iste`mol qilish.
Sababi: Oshqozonni suv bilan to`ldirish, uni oziq-ovqatdan ham ko`proq kuchantiradi.
Suvni iftor vaqtida bir necha qultum ichib, so`ngra, xar soatda bir stakandan ichib turish tavsiya qilinadi.
3. Iftordan so`ng jismoniy mashqlarni qilib turish.
Sababi: organizmdagi qon aylanish tizimi, oshqozon atrofida to`planadi.
Oshqozon xazm tizimini engillashtirish uchun, jismoniy mashqlarni, iftordan ikki soat o`tgandan keyin bajarish tavsiya qilinadi.
4. Oziq-ovqatni tez chaynab, yutish.
Sababi: Oziq-ovqatni sekin chaynash, xazm tizimining ishini tezlashtiradi va tana vaznini ushlab turishga sabab bo`ladi.
5. Shirinlikni yoki shakar solingan taomlarni iftor qilib, darrov tanovul qilinishi.
Sababi: Bu sizni bo`shashtiradi va tez uyqingizni keltiradi.
–Kechki namozlar va taroveh namozida tetik bo`lish uchun, iftordan so`ng ikki soatlik tanaffusdan keyin iste`mol qilish tavsiya qilinadi.
6. Natriy moddasi mavjud bo`lgan tamolarni ko`p iste`mol qilish.
Sababi: Natriy moddasi, insonni ro`za vaqtida kuchli chanqashiga sabab bo`ladi.
Buning o`rniga kaliy moddasi ko`p bo`lgan taomlarni iste`mol qilish tavsiya qilinadi. Kaliy moddasi organizmda suvni ushlab turadi va chanqoqni bosadi. Bananning tarkibida kaliy moddasi ko`p bo`lib, uni saxarlikka iste`mol qilinishi, kun davomida chanqoqni meyorida ushlab turishga sabab bo`ladi. Saxarlik uchun tarkibida eng ko`p bo`lgan kaliy manbalari:
- xurmo
- avokado
- quritilgan shaftoli
- xandom pistasi
- qovoq
- no`xot
- qora shokolad.
Saxarlik uchun eng yomon tanlov:
-Biryani (guruch, dorivor, go`sht, baliq, tuxum va sabzavotlar yig`indisidan iborat taom)
- kaboblar
- pissa
- fast-fudning har qanday ko`rinishi
- pishloq
- sut solingan choy.
Saxarlik uchun eng yaxshi tanlov:
- kartoshka
- guruch
- xurmo
- bug`doy unidan tayyorlangan non
- banan
- kichik stakanda kardamonlik arab choyi (imbirning bir turi).