Olcha
Yarim stakan quritilgan olcha mevasi ustiga 2 stakan suv quying. Ustini yopgan holda past olovda suvining uchdan bir qismi bug`lanib ketguncha qaynating. Qaynatmani sovutib, kun davomida ichib tugatish kerak.
Maymunjon (ejevika)
Maymunjonning quritilgan barglari va mevasidan (dorixonalarda sotiladi) 2 osh qoshiq olib, ustidan 2 stakan qaynoq suv quying. Shu holda 6-8 soat termosda qoldiring. Qaynatmani iliq holda yarim stakandan kuniga 4 marta ichiladi.
Qulupnay yoki malina
Qulupnay yoki malinaning quritilgan mevalaridan 2 osh qoshiq olib, ustidan 1 stakan qaynoq suv quying. 3 soat davomida tindirib qo`ying. Kuniga 3 marta 1 stakandan ichiladi. Uchinchisini uyqudan oldan bir choy qoshiq asal bilan qabul qilinadi.
Jo`ka (lipa) daraxti guli
1 osh qoshiq quritilgan jo`ka gullari ustidan 1 stakan qaynoq suv quyib, 20 daqiqa tindiring. So`ng dokadan suzib olib, sovuting-da, 1 osh qoshiq asal qo`shing. Qaynatmani uyqudan oldin iliq holda yarim stakandan ichiladi.
Malina
Bir piyola issiq choyga 1 choy qoshiq malina murabbosi (yoki quritilgan mevalari)dan qo`shing. Ho`plab iching-da, o`ralib yoting.
Manba: «SUG‘DIYONA» gazetasi.